Na 2-dniowych warsztatach dowiesz się jak pracować z ciastem, jak dokarmiać zakwas, jak dopasować pieczenie pod swój harmonogram. Pokażę Ci, że pieczenie chleba naprawdę może być proste i elastyczne. Porozmawiamy na temat procentów piekarniczych, aktywności zakwasu i wielu zagadnień związanych z pieczeniem. Wszystkie wypieki na warsztatach przygotujemy na zakwasie. Dodatkowo porównany wypieki robione z użyciem wyrastania w lodówce (w temperaturze niskiej i kontrolowanej), a wypiekami robionymi jedynie w temperaturze otoczenia. Każdy uczestnik indywidualnie uformuje swoje wypieki. Na warsztatach przygotujemy:
- chleb pszenno-orkiszowy (z użyciem ciepłej i zimnej fermentacji)
- bagietki i ciabatty (z użyciem ciepłej i zimnej fermentacji)
- wiejski bochenek z dodatkiem gniecionych ziemniaków al'a z ogniska (z użyciem ciepłej i zimnej fermentacji)
- chleb duński orkiszowy na bazie kiełkowanych ziaren orkiszu, siemienia lnianego złotego i brązowego, sezamu, pestek dynii i słodu (chleb w 100% z mąki razowej)
- chleb żytni 100% bochenek (ciepła fermentacja)
Czas trwania warsztatów jest elastyczny i może się delikatnie wydłużyć:
21.09 od godziny 17 do godziny 22
22.09 od godziny 9 do godziny 18
Lokalizacja: Kraków
W cenie jest również poczęstunek, napoje oraz lunch:)
Do zobaczenia!