Śniadaniowe bułeczki z dodatkiem gotowanych ziemniaków (wideo)

Te przepis na proste drożdżowe bułeczki, które idealne sprawdzą się na śniadanie. Dzięki dodatkowi ziemniaków zyskują dłuższą świeżość i delikatnie inny smak.

Przepis w czasie

Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.

Ziemniaki

Do tego przepisu potrzebujemy przetartych przez sitko, ugniecionych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Ważne, aby przeciskać ziemniaki świeżo ugotowane lub tylko delikatnie ostygnięte.

Do ciasta natomiast dodajemy już ostudzone – w innym przypadku nie dość, że zmieni się konsystencja ciasta, to jeszcze ogrzeje nam je za bardzo, czego chcemy uniknąć.

Mieszanie ciasta

Wszystkie składniki oprócz ziemniaków wkładamy do miksera i wyrabiamy do mocnego wyrobienia. Ciasto powinno być sztywne i elastyczne.

Wyrabianie ciasta w mikserze będzie ułatwieniem w tym przepisie, z uwagi na wtłaczanie ziemniaków - jeśli nie macie dostępu do takiego, nie ma problemu. Po prostu najpierw wyrabiamy mocno ciasto ręcznie, a następnie po 5-10 minutach wtłaczamy ziemniaki w ciasto, aż utworzą jednolitą strukturę i nie będzie widać grudek.

Do wyrobionego ciasta dodajemy ziemniaki i mieszamy, aż całość będzie spójna.

Po wyrobieniu z ziemniakami odstawiamy ciasto na 45 minut pod przykryciem.

Składanie ciasta

Po 30 minutach ciasto składamy, czy też przebijamy – wyciągamy ciasto na blat i odgazowujemy je: naciągając jego strukturę z każdej strony na siebie, tworzymy zwartą kulkę. Przenosimy ciasto z powrotem do miski na 30-45 minut do podrośnięcia.

Formowanie

Dzielimy ciasto na kawałki o wadze 100 gramów. Każdy kawałek z ciasta zaokrąglamy w kulkę: naciągamy zewnętrzne części ciasta do środka, aby góra pozostała napięta.

Przygotowujemy sobie zwilżoną ścierkę oraz miseczkę z dowolnymi ziarnami.

Tak uformowaną kulkę delikatnie moczymy na ścierce, a następnie obtaczamy w dowolnych ziarnach (ja wybrałem biały sezam). Kiedy ziarna się przykleją, przekładamy na blaszkę do pieczenia posypką do góry.

Garowanie

Pozostawiamy teraz bułeczki do wyrośnięcia w cieple na ok. 90 minut. Dużo zależeć będzie od temperatury. Ja polecam umieścić bułki w piekarniku, który uprzednio włączymy na 30°C na 1-2 minuty, aby tylko delikatnie się nagrzał.

Dodatkowym plusem będzie umieszczenie na dnie piekarnika rondelka z wrzątkiem. Pomimo, że wrzątek straci po chwili temperaturę, to wilgotność z niego dobrze sprawdzi się w izolowanym piekarniku.

Pieczenie

Chcemy, aby bułki były ekstremalnie miękkie i wilgotne, dlatego pieczemy je w 230-240°C (w trybie "góra-dól") przez 12-15 minut. Nie chcemy wypiekać ich za długo, aby nie wyschły.

Podsumowanie

Jak widzicie, bułeczki są naprawdę proste do zrobienia, to przepis na dni, kiedy braknie pieczywa na śniadanie, lub po prostu chcecie zrobić sobie bułkę, która świetnie zmieści dużo składników. Dzięki dodatkowi ziemniaków, bułki są bardzo długo świeże i niesamowicie elastyczne.

Inspiracją dla mnie były bułki do burgerów, które sprzedawane są w budkach gastronomicznych zlokalizowanych na dworcach - stąd też zależało mi, by były bardziej płaskie, niż standardowe bułki dostępne w piekarniach. Miłego pieczenia!