Bajgle z rodzynkami i cynamonem

Na pierwszy rzut oka takie połączenie może wydawać się dziwne, jednak zapewniam Was, że jest przepyszne – miękkie ciasto, słodkie rodzynki i zapach cynamonu, to idealne połączenie pomiędzy słodką drożdżówką a bajglem.

Uwaga!
Możesz z tego przepisu zrobić klasyczne bajgle, po prostu pomiń rodzynki i cynamon w przepisie!

Tip: Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.

Mieszanie

Przed wymieszaniem rodzynki warto umieścić w rondelku z wodą, zagotować, gotować około pół minuty, a następnie odcedzić. Dzięki temu będą miały przyjemniejszą strukturę i łagodniejszy smak.

Zaczynamy od wymieszania ciasta  – wszystkie składniki oprócz rodzynek umieszczamy w misce i mieszamy do mocnego wyrobienia. Ciast powinno być sprężyste i silne.  Temperatura ciasta na koniec powinna wynosić 25-26°C.

Na tym etapie dodajemy do ciasta rodzynki i wtłaczamy je w ciasto jak na filmiku poniżej. Jeśli używasz miksera, wymieszaj ciasto z rodzynkami na wolnej prędkości do połączenia. Ważne, aby rodzynki były zespojone ciastem, w innym wypadku będą wypadać nam podczas formowania.

Wyrastanie

Ciasto zostawiamy do wyrastania na 60-90 minut w ciepłym miejscu, aż będzie wyraźnie puszyste pod dotykiem i zwiększy swoją objętość.

Dzielenie

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków o wadze ok. 130 gramów. Po podzieleniu każdy kawałek lekko formujemy w kulkę: zawijamy zewnętrzne części do środka, chcąc napiąć strukturę, stworzyć jednolitą i ładnie wyglądającą kulkę.

Po 5-10 minutach obtaczamy bajgle w mące i wciskamy palec w środek, naciągając boki i tworząc oponkę. Pamiętajcie, aby dziurka nie była za duża, bo będzie ciężej je obgotować i zjeść z dodatkami.

Cały proces możecie zobaczyć na filmiku poniżej:

Garowanie

Bajgle zostawiamy na obsypanym blacie na 15-20 minut. Teraz ich zadaniem jest  jedynie lekko podrosnąć. W międzyczasie możemy zagotować już 2 litry wody w garnku z szerokim dnem.

Gotowanie bajgli

Bajgle gotujemy w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy (do zagotowanej już wody) 2 łyżki sody oczyszczonej. Następnie umieszczamy bajgle w wodzie i gotujemy przez 1-1.5 minuty z każdej strony. Po umieszczeniu bajgli w wodzie, powinny niemal natychmiast się unieść.

Jeśli macie problem z przenoszeniem bajgli możecie je schłodzić w lodówce lub zamrażarce.

Bajgle po gotowaniu studzimy na kratce, aby odciekły z nadmiaru wody.

Pieczenie i wykańczanie

Bajgle pieczemy w 230°C przez 12-15 minut, aż będą złotobrązowe.

W trakcie pieczenia warto zrobić lukier: ja robię go na bazie cukru pudru i wody (mleczny nie do końca mi tutaj pasuje). Mieszamy w miseczce cukier puder dolewając stopniowo wody, docelowa konsystencja jest mocno lejąca – nie chcemy, aby na bajglach zrobiła się gruba warstwa lukru, a jedynie lekka skorupka.

Lekko przestudzone bajgle smarujemy lukrem i kiedy tylko troche ostygną zjadamy je same, z masłem, twarogiem czy konfiturami! Są naprawdę cudowne, bardzo satysfakcjonujące do jedzenia, a rodzynki dają dodatkową słodycz i wilgoć. Jeśli nie lubisz rodzynek, śmiało użyj żurawiny lub innych bakalii.

Jeśli chcesz zrobić bajgle na zakwasie kliknij tutaj.

Miłego pieczenia!
Maks