
Jak dokarmiam zakwas każdego dnia? (wideo)
Po wielu rozmowach z Wami uznałem, że dokarmianie (odświeżanie) zakwasu jest nadal bardzo problematyczne i chcę podzielić się z Wami krótkim filmem, w którym pokazuję moją codzienność - dokarmienie zakwasu każdego dnia.
Każdego ranka wyrzucam* prawie cały zakwas żytni, zostawiając na dnie jedynie 3-5 gramów. Do tej części dodaję: 36g wody i 40g mąki żytniej typu 2000.
Mieszam wszystko do jednolitej konsystencji, zakręcam słoik i zostawiam na 12-14 godzin do fermentacji w temperaturze pokojowej.
Wieczorem ponownie: wyrzucam* prawie cały zakwas żytni, zostawiając na dnie jedynie 3-5 gramów. Do tej części dodaję: 36g wody i 40g mąki żytniej typu 2000.
Mieszam wszystko do jednolitej konsystencji, zakręcam słoik i zostawiam na 12-14 godzin do fermentacji w temperaturze pokojowej.
Czynność tą powtarzam każdego dnia, zakwas jeździ ze mną po Polsce, a jeśli nie jestem w stanie go nakarmić to robi to moja żona. Bardzo ważne jest to dla mnie, aby był on w jak najlepszym stanie i gotowy do sfermentowania ciasta każdego dnia. Przykładowo: 76 gramów zakwasu wystarczy do zrobienia 80-100 sztuk chleba (najpierw robię z niego zaczyn).
*to co wyrzucam, można też użyć do ciasta, do zrobienia zaczynu, a dzięki stałemu dokarmianiu można używać tego zakwasu bezpośrednio do ciast.
- Dlaczego używam mniejszej ilości wody, niż 100%?
Mówiąc ogółem – łatwiej czyści się słoik z suchszym zakwasem, mniej brudzi on szpatułkę, którą mieszam i jest mniejsza szansa, że wyleje się z kosza. Dodatkowo gdy jedzie ze mną z domu, nie mam obawy, że wyleje się ze słoika. - Czy muszę dokarmiać dwa razy dziennie?
Nie, możesz dokarmiać jeden raz na dzień i to też będzie okej. Użyłbym wtedy 40-60 gramów mąki na jedno karmienie.
Ten krótki post to początek większej ilości informacji związanych z zakwasem i używaniem go oraz dokarmianiem – jeśli macie jakieś pytania, śmiało zadajcie je w komentarzach poniżej!
Maks