Cześć! Jestem Maks i pomogę Ci upiec sobie chleb!
W 2010 roku rozpocząłem swoją przygodę z gotowaniem, podczas której ożywiła się miłość do zakwasu i wypieków. Zaczynałem od pracy w piekarni rzemieśliczej w Katowicach, gdzie spędziłem prawie dwa lata. Następnie zostałem szefem nowo otwartej piekarni Prodiż Bakery, mieszącej się w katowickiej Fabryce Porcelany.
W 2020 roku razem z Kulinarnymi Kreacjami stworzyliśmy pierwsze warsztaty chlebowe. Rok później przeniosłem swoją pracę do stolicy Małopolski i pracowałem w krakowskim Zaczynie. Następnie przez dwa i pół roku pracowałem w piekarni Świeżo Upieczona, gdzie byłem menadżerem. W międzyczasie odbyło się wtedy również kilka warsztatów w Pracowni Smaku Jolanty Klesser w Katowicach. W 2024 roku rozpocząłem pracę w piekarni Chlebiańska w krakowskich Bronowicach, gdzie tworzę aktualnie warsztaty z pieczenia chleba dla amatorów. Współpracuję również z Akademią Praktycznego Rozwoju Biznesu w Krakowie, szkoląc piekarnie tradycyjne oraz rzemieślnicze.
W pieczywie najważniejsza jest dla mnie autentyczność, wysokiej jakości składniki i oczywiście przyjemność z tworzenia całego procesu. Na mojej stronie i instagramie dzielę się wiedzą, aby każdy mógł upiec sobie chleb!