W 2010 roku rozpocząłem swoją przygodę z gotowaniem, podczas której ożywiła się miłość do zakwasu i wypieków. Zaczynałem od pracy w piekarni rzemieśliczej w Katowicach, gdzie spędziłem prawie dwa lata. Następnie zostałem szefem nowo otwartej piekarni Prodiż Bakery, mieszącej się w katowickiej Fabryce Porcelany.
W 2020 roku razem z Kulinarnymi Kreacjami stworzyliśmy pierwsze warsztaty chlebowe. Rok później przeniosłem swoją pracę do stolicy Małopolski i pracowałem w krakowskim Zaczynie. Następnie przez dwa i pół roku pracowałem w piekarni Świeżo Upieczona, gdzie byłem menadżerem. W międzyczasie odbyło się wtedy również kilka warsztatów w Pracowni Smaku Jolanty Klesser w Katowicach. W 2024 roku rozpocząłem pracę w piekarni Chlebiańska w krakowskich Bronowicach, gdzie aktualnie organizuję warsztaty z pieczenia chleba. Współpracuję również z Akademią Praktycznego Rozwoju Biznesu w Krakowie, szkoląc piekarnie tradycyjne oraz rzemieślnicze.
W pieczywie najważniejsza jest dla mnie autentyczność, wysokiej jakości składniki i oczywiście przyjemność z tworzenia całego procesu. Na mojej stronie i instagramie dzielę się wiedzą, aby każdy mógł upiec sobie chleb!
Stronę Upiecz Sobie Chleb stworzyłem w 2020 roku razem z moim bratem Miłoszem (Three Dots Labs) – to on odpowiada za stronę techniczną oraz kalkulator piekarniczy. Od początku pomaga mi również moja żona – Karolina, która poprawia teksty pod kątem stylistycznym oraz testuje wypieki.
2016
Pierwszy upieczony chleb na zakwasie
2018
Praca w "Lokal Bakery" w Katowicach
2020
Pierwsze warsztaty chlebowe w "Kulinarnych Kreacjach" w Krakowie
Praca jako szef piekarni w "Prodiż Bakery"
Powstanie strony "Upiecz sobie chleb"
2021
Praca w piekarni "ZACZYN" w Krakowie
Food Producer na planie 2. sezonu „Domowej piekarni Kucharskiego”
Praca w piekarni "Świeżo Upieczona" w Krakowie
Szkolenie i pomoc w otwarciu piekarni "PASTEL" we Wrocławiu
2022
Food Producer na planie 3. sezonu „Domowej piekarni Kucharskiego”
Warsztaty w "Pracowni Smaku" Jolanty Klesser w Katowicach
Szkolenie i pomoc w otwarciu piekarni "Chlebiańska" w Krakowie
Szkolenie w piekarni "Sacre" w Częstochowie
Szkolenie i pomoc w otwarciu piekarni "n02" w Wiśle
2023
Szkolenie w piekarni "Malinka" w Tarnowie
Szkolenie w piekarni "Maja" w Spytkowicach
Szkolenie w cukierni "Krukierek" w Tarnowie
Szkolenie w cukierni "Skalanka" w Skale
Szkolenie w restauracji "Szaniec" w Czańcu
Food Producer na planie 5. sezonu „Domowej piekarni Kucharskiego”
Szkolenie z wprowadzenia ciasta półfrancuskiego w piekarni "Pszepiekarnia" w Zabierzowie
Szkolenie w piekarni "Pszepiekarnia" w Szycach
Szkolenie w kawiarni "Meggido" w Krakowie
2024
Praca w piekarni "Chlebiańska"
Warsztaty „Upiecz sobie chleb” w Krakowie
Szkolenie w piekarni "BUKA" w Krakowie
Szkolenie w piekarni "Le Clerk" w Jarosławiu
Szkolenie w piekarni "Krukierek" w Krośnie
Szkolenie w Piekarni "Tarkor" w Nowym Korczynie
Szkolenie w piekarni "Wiejska" w Kolbuszowej
Szkolenie w kawiarni "GRUNT" w Bielsku - Białej
Szkolenie w piekarni "Kozacka" w Bielsku - Białej
Szkolenie w kawiarni „Megiddo” w Krakowie-
Szkolenie i pomoc w otwarciu piekarni „NAMO” w Warszawie
Szkolenie w piekarni „Klich” w Tarnowie
2025
Szkolenie w „Tortilla Molino”, wprowadzenie wypieku chleba na zakwasie do asortymentu