Precle to wypiek z bardzo długą historią, bowiem sam cech krakowskich piekarzy posiada w swoim logo właśnie precla. Jest to prosty wypiek do odtworzenia w domu, który jest świetną przekąską.

Tradycyjnie precle powinny być ługowane, t.j. moczone w 4% roztworze ługu który jest bardzo zasadowym środowiskiem. Jednak z uwagi na bezpieczeństwo (a przede wszystkim wygodę tworzenia) ja używam sody kalcynowanej (możecie użyć też sody oczyszczonej i efekt będzie również zadowalający). Poniżej znajdziecie instrukcję, w jaki sposób uzyskać sodę kalcynowaną (ang. "washing soda") z sody oczyszczonej.

Tip: Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.

Mieszanie ciasta

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do mocnego wyrobienia. Jeśli mieszacie mikserze, chcemy, aby ciasto było naprawdę mocno wyrobione. Jeśli mieszacie ręcznie i w pewnym momencie ciasto zacznie nam się mocno rozrywać i stawiać opór - zaprzestajemy mieszania i zostawiamy na 15-20 minut.
Docelowa temperatura ciasta po zamieszaniu to 25-26°C.

Odstawiamy ciasto pod przykryciem - jeśli macie niską wilgotność powietrza, warto użyć folii spożywczej, ponieważ ciasto może wyschnąć.

  • Jeśli używasz mocniejszej mąki lub czujesz, że ciasto jest zbyt sztywne, zwiększ ilośc wody o 3-6%, aż uzyskasz pożądaną konsytencję.
Mieszanie ciasta ręcznie

Złożenie i pierwsza fermentacja

Składamy ciasto przebijając je na blacie. Następnie umieszczamy z powrotem w misce i zostawiamy na 60-90 minut do podrośnięcia. Pod koniec fermentacji chcemy, aby ciasto było naprawdę mocno wyrośnięte.

Przebijanie ciasta

Dzielenie i formowanie

Dzielimy ciasto na równe kawałki o wadze 140 gramów. Jeśli wolisz mniejsze precle podziel na 80-90g. Tutaj dużo zależeć będzie od wielkości garnka w którym potem będziemy je gotowali oraz dostępnego sprzętu – nie mając dużego sitka lub metalowego durszlaka, w którym będziemy w stanie gotować nasze precle, może być nam ciężko je gotować bez rozklejania się końcówek – dlatego wtedy lepiej zrobić mniejsze precle, które będą bardziej poręczne przy gotowaniu.

Każdego precla odgazowujemy i zwijamy do siebie w rulon. Następnie jedną dłonią rozwałkowujemy go na środku i kiedy osiągniemy mały "hantelek", dołączamy drugą dłoń i wałkujemy dalej w dwie strony, aż uzyskamy pożądaną długość. Ja zostawiam środek (brzuszek) precla grubszy, jednak są różne szkoły i możecie zrobić precle bardziej jednolite.

  • Bardzo ważne, aby precle były dobrze sklejone na łączeniach – w innym wypadku bardzo łatwo o ich rozdzielenie przy gotowaniu i będziemy musieli je dociskać jeszcze raz.
  • Jeśli na tym etapie precle wam się cofają, zróbcie przerwę i odstawcie je na 10 minut pod dokładnym przykryciem do odpoczynku.

Gotowe precle zostawiam na blacie na 10-20 minut do lekkiego podrośnięcia łączeniem (dwóch końcówek) do dołu.

Formowanie precli

Gotowanie precli

Gotowanie precli w roztworze sody kalcynowanej

Uwaga: jeśli chcesz użyć sody oczyszczonej, na 2 litry gotującej się wody wsyp 3-4 łyżki sody. Następnie gotuj precle po 1-1.5 minuty i przełóż na kratkę do wyschnięcia i kontynuuj przepis od momentu suszenia na kratce (poniżej).

Jeśli chcesz osiągnąć mocniejszy efekt i zapach bardziej przypominający pieczywo ługowane – przygotuj sodę kalcynowaną: do małego rondelka wsyp 60 gramów sody oczyszczonej i na średnim ogniu podgrzewaj, aż zmieni konsystencję i będzie bardziej krystaliczna. Jak sprawdzić czy soda jest gotowa? Z 60 gramów sody oczyszczonej powinniśmy otrzymać trochę mniej niż 2/3 wstępnej wagi – w naszym przypadku uzyskamy 38-36 gramów sody kalcynowanej. Nie jest ona bardzo żrąca, jednak może delikatnie podrażniać oczy i skórę, tak że uważaj przy obróbce i trzymaj ją z dala od dzieci.

Sodę warto przechowywać w pojemnikach nie reagujących na zasadowe czynniki.

Następnie do 2 litrów gotującej się wody dodaj około 38g gramów sody kalcynowanej i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia.

Precle umieszczamy na stalowym sitku, zanurzamy w roztworze i gotujemy minutę. Nie lubię, gdy precle są zbyt śliskie i mokre, ale jeśli tobie to nie przeszkadza, możesz gotować je dłużej.

Jeśli masz problem z preclami, które nie chcą współpracować przy gotowaniu – umieść je w lodówce lub zamrażarce na 15-20 minut.

Po odsączeniu z kąpieli wypłucz precla delikatnie w zimnej wodzie (soda kalcynowana może zostawiać gorzki posmak, jeśli nie pozbędziemy się jej przy pomocy świeżej wody). Płukanie może na początku być trudne, dlatego ja przenoszę precla bezpośrednio na sitku do miski z wodą, a następnie dłońmi przenoszę wypłukanego precla na kratkę (na filmiku na instagramie możesz zobaczyć ten proces dokładniej). Jeśli chcesz możesz ubrać rękawiczki do tego procesu.

Precle suszymy na kratce – jeśli upieczemy mokre, będą nieprzyjemnie gumowe.

Przenosimy precle na blaszkę z papierem, nacinamy brzuszek żyletką lub perforowanym nożem i posypujemy solą w płatkach lub solą gruboziarnistą.

Pieczemy w 250°C do 10-12 minut na górnej półce piekarnika. To bardzo ważne – nie chcemy, aby precle wyschły podczas pieczenia.

Podsumowanie


Precle to pyszna przekąska, którą łatwo zrobić w domowych warunkach i bez względu, z której metody na obgotowanie skorzystacie – gwaratnuję, że znikną błyskawicznie ze stołu.

Miłego pieczenia,
Maks