
Warsztaty piekarnicze - odpowiedzi na pytania
Od półtorej roku regularnie prowadzę warsztaty chlebowe w Krakowie, podczas których pieczemy razem chleby, rozmawiamy na temat zakwasu i obalamy wszelkie mity związane z pieczeniem. Pojawia się dużo pytań w związku z ich szczegółami, więc uznałem, że spiszę wszystko w jednym miejscu.
Jak zapisać się na warsztaty?
Na warsztaty możesz zapisać się poprzez stronę https://upieczsobiechleb.pl/zapisy-na-warsztaty/
Jak długo muszę czekać na mail potwierdzający udział?
Zazwyczaj do 24 godzin powinieneś otrzymać mail z dalszymi krokami i 2-3 tygodnie przed warsztatami wyślę Ci dokładne szczegóły na temat przebiegu warsztatów.
Ile trwają warsztaty?
Jednodniowe warsztaty trwają zazwyczaj 8-9 godzin. Dwudniowe natomiast odpowiednio: pierwszego dnia około 5 godzin, drugiego odpowiednio jak jednodniowe, 8-9.
Czy wszystko robimy na zakwasie?
Tak, narazie większość wypieków robimy na zakwasie (poza bułkami do burgerów i ciastem pół francuskim). Oczywiście bagietki czy bajgle możecie zrobić na drożdżach (są przepisy na stronie). Chcę jednak pokazać na żywo jak lekkie i puszyste mogą być wypieki na zakwasie.
Co właściwie dzieję się podczas warsztatów?
Zaczynam od pokazania przygotowanych już zakwasów i wytłumaczenia procesu, który zaszedł wcześniej. Kolejno mieszamy wszystkie ciasta (część maszynowo, a część ręcznie), każde z nich osobno omawiam: dlaczego w ten sposób i jak np. przełożyć to na inny mikser lub ręcznie wyrabianie. Czekamy, aż ciasta wyrosną, w między czasie składamy je, jeśli tego potrzebują i wtłaczamy razem dodatki – tutaj również tłumaczę, dlaczego robimy to w ten sposób, np. w mikserze, a nie dodajemy przy składaniach. Kiedy ciasta wyrosną formujemy każde z osobna, pokazuję wtedy różne techniki i tłumaczę dlaczego np. żytni chleb formuję w ten, a nie inny sposób. Każdy ma możliwość spróbować innych metod, a dodatkowo do każdej osoby staram się podejść i pomóc w formowaniu lub dać porady odnośnie samego dotykania ciasta. Kiedy bochenki wyrastają zjadamy lunch i przychodzi czas na teorię: tłumaczę proces karmienia zakwasu, proporcje, polecam młyny, opowiadam o tworzeniu przepisów i jak planować pieczenie chleba. Karmimy razem zakwasy, a każdy z uczestników bierze jeden słoiczek do domu. Pieczemy wyrośnięte chleby i bagietki, prezentuję wam różne nacięcia i jaki dają efekt oraz tłumaczę jak nie nacinać chlebów. Na sam koniec kosztujemy wszystkich wypieków, które przygotowaliśmy. Warsztaty są intensywne, ale dzięki profesjonalnej przestrzeni możecie przeżyć dzień jak z piekarni i upiec naprawdę dużo różnorodnych wypieków. Bardzo ważnym aspektem jest dla mnie, abyście czuli się komfortowo w pieczeniu i umieli dostosować przepis pod siebie i swój tryb życia.
Czy jest przerwa w trakcie warsztatów?
Tak! Zazwyczaj 15-20 minut jest przeznaczone na przerwę na lunch – lunch jest również w cenie, staram się, aby był to świeży i sycący posiłek (np. sałatka z marynowanych buraków i truskawek z klopsikami z tofu i chipsem z boczku; labneh z rabarbarem, hummus, klopsiki, fattoush, falafel, tzatziki, ogórki chili, pieczone ziemniaczki). Posiłek zawsze jest skomponowany na podstawie preferencji żywieniowych uczestników z uwzględnieniem alergii i nietolerancji.
Czy jest w trakcie warsztatów coś do jedzenia i picia?
Tak, cały czas dostępna jest woda, herbata oraz kawa przelewowa. Do tego pieczywo, masło, miód z zaprzyjaźnionej pasieki i coś słodkiego do kawy:)
Czy jeśli nigdy nie piekłem chleba te warsztaty są dla mnie?
Tak! Zapraszam serdecznie na warsztaty podstawowe (jednodniowe).
Czy dwudniowe warsztaty są jedynie dla profesjonalistów?
Nie, możesz śmiało się na nie zapisać, jeśli chcesz poszerzyć swoje umiejętności oraz wiedzę. Dobrze, jeśli pierwsze kroki chlebowe masz już za soba, bo terminy i tematy mogą być na początku ciężkie do zrozumienia, ale staram się zawsze wszystko tłumaczyć krok po kroku.
Czy będę wyrabiał chleb ręcznie?
Na jednodniowych warsztatach tak – wtedy wyrabiamy ręcznie chleb pszenno orkiszowy.
Ile każdy uczestnik formuje chlebów?
Dla przykładu - na jednodniowych warsztatach każdy uczestnik przygotowuje:
6 chlebów pszenno orkiszowych , 1 chleb żytni, 5 bagietek oraz 6 bajgli.
Kiedy będą kolejne terminy?
Staram się zawsze umieszczać z wyprzedzeniem terminy, aby każdy mógł zaplanować sobie ten czas. Zachęcam do obserwowania mojego instagrama oraz zapisania się do newslettera na stronie.
Jeśli masz jeszcze pytania, śmiało pisz je pod tym postem, a ja postaram się odpowiedzieć!
Do zobaczenia,
Maks!
Opinie o warsztatach poprzednich uczestników:
To był świetnie spędzony czas, dużo merytorycznej wiedzy i wskazówek. Dzień po warsztatach upiekłam w domu chleb, jaki jeszcze w życiu mi nie wyszedł - idealny! Dziękuję za duże zaangażowanie, pyszny poczęstunek, super atmosferę i mnóstwo inspiracji.
– Kasia
Świetne warsztaty, nawet jako osobie totalnie początkującej dały mnóstwo wiedzy i „wyczucia” jak pracowac z ciastem, jaką ma mieć konsystencję i na co zwracać uwagę. Udało mi się po nich upiec w domu świetny chleb, jak z piekarni – Marcin
Warsztaty przeszły moje oczekiwania! Czas minął tak szybko, a jakże przyjemnie. Atmosfera była swobodna i luźna, a przy tym Maksprzekazywał mnóstwo wiedzy dotyczącej zakwasu, fermentacji i samego ciasta. Rozwiał wiele wątpliwości dotyczących niuansów przy formowaniu czy wyrastaniu bochenków, które niby drobne, mogą zdecydować o sukcesie. Żadnego pytania, nawet trywialnego, nie zostawił bez odpowiedzi. Jestem ogromnie wdzięczna, że podzielił się z nami skrawkiem swojej wiedzy, która ewidentnie wynika z doświadczenia i ciągłej pracy z zakwasem. Jeśli ktoś ma pasję, zawsze będzie wspaniałym nauczycielem. Dziękuję!
– Martyna
Świetne warsztaty! Maks precyzyjnie przekazuje wiedzę i technikę, dba o każdego z uczestników i zdradza największe tajemnice wyrobów rzemieślniczych Polecam całym chlebem ,jaki dane mi było upiec!
– Basia
Gorąco polecam warsztaty z Maksem, pełna profeska, bardzo merytorycznie, mnóstwo praktycznej wiedzy przekazane w bardzo jasny sposób Zdecydowanie polecam tym mniej i tym bardziej doświadczonym. Smaczne i inspirujące doświadczenie
– Daniel
Najlepiej wydane 800zł w całym moim życiu. Fantastycznie spędziłam czas na warsztatach, nawet nie wiem kiedy minęło to 9 godzin. Bardzo podobała mi się różnorodność wypieków oraz sposób prowadzenia - od części wykładowej aż po obserwacje i praktykę. Maks, jesteś stworzony do prowadzenia tego typu warsztatów - Twoja pasja oraz entuzjazm są wręcz zaraźliwe! Do zobaczenia, albowiem już teraz wiem, że to nie były moje ostatnie warsztaty z Tobą
– Dominika