Nie zawsze mamy czas, aby poświęcać połowę dnia na składanie ciasta. I z myślą o takich dniach przyszedł ten przepis. Proste bułeczki, które zrobimy bardzo szybko i możemy ich zrobić dużo. Wychodzą mięciutkie i pulchne, idealne na śniadanie, czy do złapania w biegu.
Tip: Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.
Zaczyn
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pamiętajcie, że możecie użyć tutaj innego zakwasu niż żytni, jednak warto zwiększyć wtedy jego ilość o 10-15% i zmniejszyć ilość wody w cieście.
Mieszanie
Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie przekładamy na blat i wyrabiamy do momentu, gdy ciasto zaczyna się robić gładkie, przestaję się rwać i nabrało siły. Dodajemy wtedy miękkie masło i wtłaczamy je w strukturę ciasta. Na samym początku ciasto może się rozwarstawiać, jednak powoli je wyrabiamy, starając się wprowadzić masło do struktury ciasta. Ważne, aby masło było miękkie, co znacząco ułatwi cały proces. Po około dziesiciu minutach ciasto będzie jednolite i silne. Odkładamy je teraz do fermentacji w przykrytej misce na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto będzie pulchne przy dotknięciu, na wierzchu utworzy się delikatny kopuła i zwiększy też swoją objętość.
Formowanie
Wyjmujemy ciasto z miski, dzielimy na porcje 150 gramów i zaokrąglamy. Możemy to robić po prostu naprężając skrobką ciasto na blacie lub obracamy kawałki ciasta i naciągamy je z każdej strony do środka, następnie obracając i deliaktnie zaokrąglając w kulkę.
Zostawiamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pod przykryciem na 1.5-2 godziny.
Dzięki formowaniu nadajemy ciastu kształt, naprężamy jego powierzchnię i wyrównujemy strukturę. Jeśli chcecie otrzymać inny kształt bułek, możecie zrobić je podłużne/kwadratowe.
Pieczenie:
Obsypujemy bułeczki mąką jeśli chcemy je naciąc, lub smarujemy jajkiem i posypujemy np. sezamem czy makiem. Pieczemy w 180°C przez 18 minut. Dzięki nacięciu bułek nadamy im charaktersytyczny i unikalny wzór, jednak dzięki jajku przykleją się do ciasta dodatki, a dodatkowo zyskamy błyszczącą się strukturę.
Jeśli nie smarujecie jajkiem bułek, warto je zaparaować – kliknij tutaj, aby obejrzeć krótki poradnik jak zaparować domowy piekarnik.
Wyjmujemy bułki z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Jak sami widzicie, nie wymagają od nas dużo aktywnego czasu. Dzięki czemu idealnie nadają się na codzienne wypieki. Są mięciutkie, pulchne i pełne smaku, dzięki większej ilośći pełnego ziarna i wypiekaniu ich na zakwasie. Spróbujcie je zrobić, a na pewno będą częstym wypiekiem w Waszym domu, powodzenia!
Maks!
Jeśli je upieczecie, pamiętajcie o wrzuceniu zdjęcia i oznaczeniu #upieczsobiechleb!:)