Wiele osób boi się wejsćia w świat chleba na zakwasie, samego zakwasu oraz innych skomplikowanych terminów. To właśnie dla Was powstał ten przepis - jest uproszczony i nie zawiera skomplikowanej terminologii.
Składniki:
Do stworzenia chleba na zakwasie potrzebujesz:
– mąki
– wody
– zakwasu
– soli
Jeśli nie masz zakwasu, możesz go stworzyć sam, używając mojego poradnika lub udać się do najbliższej piekarni. Każda szanująca się piekarnia z chęcią podzieli się swoim zakwasem.
Następnie potrzebna jest mąka. Na potrzeby tego przepisu korzystałem z mąki pszennej typu 650 oraz 2000, dostępnej w LIDLu.
Składniki na jeden średni bochenek:
350g mąki pszennej 650
100g mąki pszennej 2000
290-310g wody o temperaturze ok. 28°C
10g soli
90g zaczynu pszennego
Wieczorem
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: w misce wymieszaj:
Składniki na zaczyn pszenny:
25g mąki pszennej 650
25g mąki pszennej 2000
50g wody
ok. 3g zakwasu
Odstaw na ok. 8-10 godzin do wyrośnięcia.
Rano następnego dnia
Kiedy nasz zaczyn jest dojrzały (kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dojrzałości zaczynów) przechodzimy do mieszania ciasta.
Najpierw w misce wymieszaj obie mąki, wodę oraz zaczyn. Odstaw na 20 minut pod przykryciem.
Mieszanie z solą
Po 20 minutach dodajemy sól do ciasta, zaczynamy od mieszania w misce. Chcemy w pewnym sensie wgnieść sól w ciasto, aby się połączyły, następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie stawiać opór, przerywamy wtedy wyrabianie i odstawiamy ciasto na 5 minut. Po 5 minutach wracamy i wyrabiamy znów na blacie, aż będzie gładkie i sprężyste. Przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut.
Składanie ciasta
Składamy ciasto naciągajac jego boki do środka z każdej strony (łącznie 4 naciągnięcia na ciasto), powtarzamy ten ruch co 30 minut trzy razy. Po ostatnim razie ciasto będzie rosło już 1.5 godziny, na koniec czekamy jeszcze ok. 2-3 godzin, aż będzie napowietrzone i wyrośnięte.
Formowanie wstępne ciasta
Ciasto przekładamy na blat i zaokrąglamy - deliaktnie mokrą ręką naciągamy boki ciasta do środka przy użyciu skrobki – tutaj dowiecie się więcej o sprzęcie w domowej piekarni. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut.
Formowanie chleba
Obsypujemy bochenek mąką i obracamy go do góry nogami. Naciągamy boki, aby napiąć nasz chleb. Szczegółowe instrukcje w filmie poniżej:
Obracamy chleb kolejny raz i przekładamy do koszyka lub miski, wyścielonej ścierką i obsypanej solidnie mąką.
Garowanie chleba
Odstawiamy teraz chleb w koszyku, w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Pieczenie chleba
Nagrzewamy garnek żeliwny do 250°C przez 50 minut, w tym czasie możemy nasz chleb włożyć do lodówki, aby ułatwić nacinanie.
Chleb przekładamy na papier do pieczenia wycięty w kształt garnka i nacianamy w dowolny wzór – najprostszy krzyżyk lub kwadrat. Przekłądamy chleb do garnka i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia. Studzimy chleb na kratce, a gdy ostygnie kosztujemy naszego wypieku!
Smacznego i powodzenia!,
Maks
jeśli zrobisz chleb z tego przepisu koniecznie oznacz mnie na instagramie #upieczsobiechleb!,