Wiele osób boi się wejsćia w świat chleba na zakwasie, samego zakwasu oraz innych skomplikowanych terminów. To właśnie dla Was powstał ten przepis - jest uproszczony i nie zawiera skomplikowanej terminologii.

Składniki:

Do stworzenia chleba na zakwasie potrzebujesz:
– mąki
– wody
– zakwasu
– soli

Jeśli nie masz zakwasu, możesz go stworzyć sam, używając mojego poradnika lub udać się do najbliższej piekarni. Każda szanująca się piekarnia z chęcią podzieli się  swoim zakwasem.

Następnie potrzebna jest mąka. Na potrzeby tego przepisu korzystałem z mąki pszennej typu 650 oraz 2000, dostępnej w LIDLu.

Składniki na jeden średni bochenek:
350g mąki pszennej 650
100g mąki pszennej 2000
290-310g wody o temperaturze ok. 28°C
10g soli
90g zaczynu pszennego

Wieczorem

Zaczynamy od zrobienia zaczynu: w misce wymieszaj:

Składniki na zaczyn pszenny:
25g mąki pszennej 650
25g mąki pszennej 2000
50g wody
ok. 3g zakwasu

Odstaw na ok. 8-10 godzin do wyrośnięcia.

Rano następnego dnia

Zaczyn który już deliaktnie opada 

Kiedy nasz zaczyn jest dojrzały (kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dojrzałości zaczynów) przechodzimy do mieszania ciasta.

Najpierw w misce wymieszaj obie mąki, wodę oraz zaczyn. Odstaw na 20 minut pod przykryciem.

Mieszanie z solą

Po 20 minutach dodajemy sól do ciasta, zaczynamy od mieszania w misce. Chcemy w pewnym sensie wgnieść sól w ciasto, aby się połączyły, następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie stawiać opór, przerywamy wtedy wyrabianie i odstawiamy ciasto na 5 minut. Po 5 minutach wracamy i wyrabiamy znów na blacie, aż będzie gładkie i sprężyste. Przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut.

Wyrabianie na blacie
Składanie ciasta
Składanie ciasta

Składamy ciasto naciągajac jego boki do środka z każdej strony (łącznie 4 naciągnięcia na ciasto), powtarzamy ten ruch co 30 minut trzy razy. Po ostatnim razie ciasto będzie rosło już 1.5 godziny, na koniec czekamy jeszcze ok. 2-3 godzin, aż będzie napowietrzone i wyrośnięte.

Formowanie wstępne ciasta

Ciasto przekładamy na blat i zaokrąglamy - deliaktnie mokrą ręką naciągamy boki ciasta do środka przy użyciu skrobki – tutaj dowiecie się więcej o sprzęcie w domowej piekarni. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut.

Formowanie chleba

Obsypujemy bochenek mąką i obracamy go do góry nogami. Naciągamy boki, aby napiąć nasz chleb. Szczegółowe instrukcje w filmie poniżej:

Formowanie

Obracamy chleb kolejny raz i przekładamy do koszyka lub miski, wyścielonej ścierką i obsypanej solidnie mąką.

Garowanie chleba

Odstawiamy teraz chleb w koszyku, w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Pieczenie chleba

Nagrzewamy garnek żeliwny do 250°C przez 50 minut, w tym czasie możemy nasz chleb włożyć do lodówki, aby ułatwić nacinanie.

Chleb przekładamy na papier do pieczenia wycięty w kształt garnka i nacianamy w dowolny wzór – najprostszy krzyżyk lub kwadrat. Przekłądamy chleb do garnka i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia. Studzimy chleb na kratce, a gdy ostygnie kosztujemy naszego wypieku!

Smacznego i powodzenia!,
Maks

jeśli zrobisz chleb z tego przepisu koniecznie oznacz mnie na instagramie #upieczsobiechleb!,